Moje buraczane love trwa nadal. Tym razem ta miłość przerodziła
się w ciasto z udziałem buraka. Bardzo fajne, wilgotne, niezwykle smaczne
buraczano-czekoladowe cudo. Wypórbujcie koniecznie.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Blacha okrągła 24 cm
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Składniki:
- 400g surowych buraków (3 małe lub 2 duże)
- 170g ciemnej czekolady
- 150g cukru trzcinowego
- 90g mąki pszennej
- 70ml oleju rzepakowego
- 50g kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Opcjonalnie: 40g posiekanych orzechów włoskich
Ponadto na polewę:
- Czekolada gorzka
- Łyżka masła
- Owoce granatu (lub coś innego co lubisz :))
Buraki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
Wyjmujemy z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy, następnie ¼
kroimy w drobną kostkę, a pozostałe ucieramy blenderem na gładki mus i mieszamy z olejem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
Mikserem ubijamy chwilkę jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy, aż powstanie lekka
puszysta masa. Ostrożnie mieszamy z przecierem z buraków i dolewamy przestudzoną czekoladę.
Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia (oraz orzechy jeśli używasz) i kawałki buraka. Ciasto
mieszamy delikatnie szpatułką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, a
boki smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego
na 180 stopni na około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem –
powinien być wilgotny, ale bez surowego ciasta. Wyjmujemy i polewamy roztopioną
czekoladą w kąpieli wodnej z odrobiną masła, posypujemy nasionami granatu i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego.
wygląda pysznie i zdrowo smakuje:)
OdpowiedzUsuńNic dodać, nic ująć:)
UsuńBuraczki są bardzo zdrowe, a brownie wygląda bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńWow! Ale kombinacja Podoba mi się ten pomysl i sama nigdy bym na niego nie wpadla Pozdrawiam i kradne pomysl
OdpowiedzUsuńPychotka! Genialnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńO Mamusiu! Bomba! <3 Połączenie mojego ulubionego ciasta z buraczkami - duet idealny <3 :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Uwielbiam ciasta czekoladowe z dodatkiem buraków:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie, ale z buraka jeszcze nie jadłam, polecam z fasoli :D
OdpowiedzUsuń