Moje dzieci uwielbiają jajka czekoladowe, które można kupić
w okresie Wielkanocy. Tym razem postanowiłam umieścić je na pysznych babeczkach
czekoladowych. Szczęście w podwójnym wydaniu :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 12
Składniki:
Na babeczki:
- 250g mąki pszennej
- 230ml mleka
- 180g cukru
- 110ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 30g kakao
- 2 jajka
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
- Tabliczka gorzkiej czekolady
- Łyżka masła
- Czekoladowe jajeczka
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao i
proszek do pieczenia. Składniki mieszamy. W drugiej misce umieszczamy składniki
mokre: olej, mleko i jajka. Zawartość obu misek łączymy i krótko mieszamy
szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy
w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali pod koniec
dodając masło. Nakładamy na babeczki i dekorujemy jajkami. Smacznego
ucieszą każdego łasucha:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne muffinki. Życzę cudownych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńPyszne muffiny!:)
OdpowiedzUsuńZ pewnoscia przetestuje na najblizszy weekend ;)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak muffinki :) Pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co jest czekoladowe więc takie muffinki na pewno muszę wypróbować. Moja rodzina będzie zachwycona! często piekę razem z dziećmi a takie muffinki to dość prosta i pyszna propozycja. Ostatnio wypróbowaliśmy kilka przepisów z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i świetnie się przy tym bawiliśmy. W dodatku wypieki były proste w wykonaniu i przepyszne. Polecam!
OdpowiedzUsuń