piątek, 14 kwietnia 2017

Wielkanocne muffinki czekoladowe

Moje dzieci uwielbiają jajka czekoladowe, które można kupić w okresie Wielkanocy. Tym razem postanowiłam umieścić je na pysznych babeczkach czekoladowych. Szczęście w podwójnym wydaniu :)



Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten 
Ilość porcji: 12
Składniki:
Na babeczki:
  • 250g mąki pszennej
  • 230ml mleka
  • 180g cukru
  • 110ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 30g kakao
  • 2 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki:
  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • Łyżka masła
  • Czekoladowe jajeczka


Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre: olej, mleko i jajka. Zawartość obu misek łączymy i krótko mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali pod koniec dodając masło. Nakładamy na babeczki i dekorujemy jajkami. Smacznego











6 komentarzy:

  1. ucieszą każdego łasucha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne muffinki. Życzę cudownych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnoscia przetestuje na najblizszy weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko, co jest czekoladowe więc takie muffinki na pewno muszę wypróbować. Moja rodzina będzie zachwycona! często piekę razem z dziećmi a takie muffinki to dość prosta i pyszna propozycja. Ostatnio wypróbowaliśmy kilka przepisów z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i świetnie się przy tym bawiliśmy. W dodatku wypieki były proste w wykonaniu i przepyszne. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly