Strony

poniedziałek, 12 czerwca 2017

Naleśniki zawijane z sosem bolońskim

Mamy dla Was kolejną, całkiem ciekawą propozycję na naleśniki. Tym razem proponujemy posmarować je sosem beszamelowym, dorzucić sos boloński, a całość zawinąć w rulonik i zapiec w piekarniku. Być może wydaje się nieco skomplikowane... ale warto rozgryść ten przepis, potrawa jaką osiągnięcie to prawdziwy sztos ;)





Czas przygotowania: 30 minut + 10 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
Na naleśniki:
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego/rzepakowego + olej do smażenia
  • Szczypta soli

Na sos boloński:
  • 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka
  • Puszka krojonych pomidorów
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, oregano, bazylia, słodka papryka, ostra papryka

Na sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 ½ łyżka mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa

Na sos pomidorowy:
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki wody
  • Przyprawy: sól, bazylia, oregano, słodka papryka
  • Ponadto: 30g tartego żółtego sera


Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oleju. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Podsmażamy na złoty kolor pod sam koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie dorzucamy mięso. Podczas kiedy mięso się smaży w misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy drugą patelnię i zaczynamy smażyć naleśniki. Kiedy mięso się podsmaży dorzucamy przecier pomidorowy i puszkę krojonych pomidorów oraz przyprawy. Całość smażymy około 10 minut doprawiając w razie konieczności. Podczas kiedy sos się dusi robimy pozostałe dwa sosy. Do małego garnuszka wrzucamy masło, kiedy się stopi dorzucamy mąkę i mieszamy. Dolewamy ciepłe mleko i dorzucamy gałkę. Podgrzewamy całość, aż do uzyskania kremowego sosu, często mieszając, aby nie porobiły się grudki. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy nieco mleka. Do drugiego małego garnuszka wlewamy przecier i wodę. Doprawiamy i gotujemy około 5-7 minut.
Usmażony naleśnik smarujemy sosem beszamelowym, następnie na środku naleśnika układamy farsz mięsny (tak jak na zdjęciu) i zwijamy w rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym. robimy tak do wyczerpania naleśników. Całość polewamy sosem pomidorowym oraz posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy na ciepło posypane bazylią. Smacznego













3 komentarze: