Mamy dla Was kolejną, całkiem ciekawą propozycję na naleśniki. Tym razem proponujemy posmarować je sosem beszamelowym, dorzucić sos boloński, a całość zawinąć w rulonik i zapiec w piekarniku. Być może wydaje się nieco skomplikowane... ale warto rozgryść ten przepis, potrawa jaką osiągnięcie to prawdziwy sztos ;)
Czas przygotowania: 30 minut + 10 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
Na naleśniki:
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego/rzepakowego + olej do smażenia
- Szczypta soli
Na sos boloński:
- 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka
- Puszka krojonych pomidorów
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- Przyprawy: świeżo mielona sól, oregano, bazylia, słodka papryka, ostra papryka
Na sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 ½ łyżka mąki
- ¾ szklanki mleka
- Przyprawy: gałka muszkatołowa
Na sos pomidorowy:
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- ½ szklanki wody
- Przyprawy: sól, bazylia, oregano, słodka papryka
- Ponadto: 30g tartego żółtego sera
Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oleju. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Podsmażamy na złoty kolor pod
sam koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie dorzucamy
mięso. Podczas kiedy mięso się smaży w misce miksera umieszczamy składniki na
naleśniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy drugą
patelnię i zaczynamy smażyć naleśniki. Kiedy mięso się podsmaży dorzucamy
przecier pomidorowy i puszkę krojonych pomidorów oraz przyprawy. Całość smażymy
około 10 minut doprawiając w razie konieczności. Podczas kiedy sos się dusi
robimy pozostałe dwa sosy. Do małego garnuszka wrzucamy masło, kiedy się stopi
dorzucamy mąkę i mieszamy. Dolewamy ciepłe mleko i dorzucamy gałkę. Podgrzewamy
całość, aż do uzyskania kremowego sosu, często mieszając, aby nie porobiły się grudki. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy nieco
mleka. Do drugiego małego garnuszka wlewamy przecier i wodę. Doprawiamy i
gotujemy około 5-7 minut.
Usmażony naleśnik smarujemy sosem beszamelowym, następnie na
środku naleśnika układamy farsz mięsny (tak jak na zdjęciu) i zwijamy w
rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym. robimy tak do wyczerpania naleśników. Całość polewamy sosem pomidorowym oraz
posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 10 minut w piekarniku w temperaturze
180 stopni Celsjusza. Podajemy na ciepło posypane bazylią. Smacznego
pycha! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałości!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania inspirowane kuchnią włoską.
Super. :) I pełnoziarniste - idealne dla nas :)
OdpowiedzUsuń