Czerwone porzeczki to dla mnie smak dzieciństwa. Bieganie po działce u Dziadków i zrywanie owoców prosto z krzaka. Chowanie się za kompostem i zajadanie brudnymi rękami tego, co udało się zdobyć pod czujnym okiem Babci ;) Teraz po latach wracam do tych smaków: porzeczek, agrestu i poziomek. Poznaje z nimi równiez moje dzieci, choć niestety oni nie mają okazji ich "zdobywać" z grządek. Przyrządzamy z nimi również pyszne wypieki, tym razem padło na babeczki :)
Przepis w oryginale pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Przepis w oryginale pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 12 babeczek
Składniki:
Na babeczki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki migdałowej (w oryginale mielone migdały)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki drobnego cukru od wypieków
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 45ml oleju rzepakowego
- Ok. 200g czerwonej porzeczki
Na kruszonkę:
- ½ szklanki mielonych migdałów
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę pszenną,
proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną cukier oraz mąkę migdałową. Do drugiego
naczynia dajemy składniki mokre czyli jajko, jogurt i olej. Mieszamy, a następnie łączymy zawartość obu misek. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą
konsystencje delikatnie dodajemy porzeczki. Formę do muffinek wykładamy
papilotkami i nakładamy ciasto.
Przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w mikrofali lub
garnku. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Nakładamy na babeczki.
Pieczemy w 190 stopniach przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
wspaniałe ;)
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuńTeż pamiętam porzeczki i agrest z Dziadkowej działki :)
Smakowite babeczki:)
OdpowiedzUsuńWypróbowane, zjedzone ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńMnie najbardziej smakują jeszcze lekko ciepłe.
Przepis "ukradłam" do mojego kuchennego zeszytu.