Strony

wtorek, 11 lipca 2017

Babeczki migdałowe z czerwoną porzeczką

Czerwone porzeczki to dla mnie smak dzieciństwa. Bieganie po działce u Dziadków i zrywanie owoców prosto z krzaka. Chowanie się za kompostem i zajadanie brudnymi rękami tego,  co udało się zdobyć pod czujnym okiem Babci ;) Teraz po latach wracam do tych smaków: porzeczek, agrestu i poziomek. Poznaje z nimi równiez moje dzieci, choć niestety oni nie mają okazji ich "zdobywać" z grządek. Przyrządzamy z nimi również pyszne wypieki, tym razem padło na babeczki :)
Przepis w oryginale pochodzi ze strony Moje Wypieki.



Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 12 babeczek
Składniki:
Na babeczki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki migdałowej (w oryginale mielone migdały)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki drobnego cukru od wypieków
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 45ml oleju rzepakowego
  • Ok. 200g czerwonej porzeczki

Na kruszonkę:
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną cukier oraz mąkę migdałową. Do drugiego naczynia dajemy składniki mokre czyli jajko, jogurt i olej. Mieszamy, a następnie łączymy zawartość obu misek. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencje delikatnie dodajemy porzeczki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto.
Przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w mikrofali lub garnku. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Nakładamy na babeczki. Pieczemy w 190 stopniach przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Cudne!
    Też pamiętam porzeczki i agrest z Dziadkowej działki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowane, zjedzone ze smakiem :)
    Mnie najbardziej smakują jeszcze lekko ciepłe.
    Przepis "ukradłam" do mojego kuchennego zeszytu.

    OdpowiedzUsuń