Kochamy cukinie, a raczej jedna z nas kocha, a druga… po
prostu lubi. Nieustannie szukamy sposobu by podać je w nowy, ciekawy sposób.
Całkiem niedawno koleżanka z pracy podpowiedziała nam bardzo fajny przepis na
podanie tego wyśmienitego warzywa. Wystarczy zrobić z niego pizze :) tak, tak
właśnie pizze z żółtym serem i szynką. Powstaje fantastyczna ciepła przystawka,
która idealnie komponuje się z winem Mionetto Prosecco produkowanym przez
HENKELL & CO. VINPOL Polska Sp. Z o.o.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 5 minut + czas na pieczenie
Składniki:
- 1/2 dużej cukinii
- 5 plasterków żółtego sera
- 5 plasterków szynki
- 1 pomidor
- 1 kulka mozzarelli
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, świeży tymianek
Cukinie kroimy w plastry o grubości około 1,5 – 2 cm.* Wydrążamy
pestki ze środka i układamy plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kawałki warzywa obsypujemy solą i pieprzem. Na cukinii układamy plasterek żółtego sera,
szynki, pomidor i kawałki mozzarelli. Posypujemy przyprawami i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. Podajemy koniecznie na
ciepło. Smacznego.
*My przyrządzamy cukinie wraz ze skórką, jednak u tego
dojrzałego warzywa jakie widać na zdjęciu skóra jest bardzo twarda i niezbyt
smaczna. Proponujemy usunąć ją przed pieczeniem lub tuż po nim.
Post powstał przy współpracy z producentem HENKELL & CO. VINPOL Polska Sp. z o.o.
mmm pyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł :) No i dużo bardziej fit! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuń