W lipcu miałyśmy okazję uczestniczyć w konferencji dla
blogerów, podczas której brałyśmy udział w rozmaitych warsztatach kulinarnych.
Jedne z nich były dedykowane kuchni francuskiej, a przyrządzałyśmy tam między
innymi pyszną pierś z kurczaka nadziewaną jarmużem i szynką serrano. Przepis na
to kulinarne cudo przedstawiamy poniżej.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut gotowania
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 plastry szynki serrano
- 3 liście jarmużu (lub ¾ paczki pakowanego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cytryny
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, opcjonalnie świeży tymianek
Rozgrzewamy patelnie wraz z oliwą z oliwek. Dorzucamy jarmuż
i dusimy kilka minut, aż zmięknie. Zdejmujemy patelnię z palnika. Szynkę
serrano tniemy na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, a
następnie nacinamy delikatnie wzdłuż tak by powstała kieszonka. Obsypujemy
mięso delikatnie solą (szynka jest słona, dlatego nie używamy zbyt dużo tej przyprawy) i świeżo mielonym pieprzem. W kieszonce
układamy jarmuż i szynkę serrano. Jeśli posiadamy możemy dorzucić kilka listków
świeżego tymianku. Pierś z kurczaka zamykamy i delikatnie posypujemy startą
skórką z cytryny. Tak przygotowane mięso zawijamy w folię spożywczą tworząc
ruloniki. Gotujemy w wodzie w temperaturze około 80 stopni przez 15-20 minut.
Pilnujemy czasu, aby nie przesuszyć mięsa. Wyjmujemy z wody, odwijamy z folii i
przesmażamy roladki na patelni, aż nabiorą złotego koloru z wierzchu. Mięso
tniemy skośnie i podajemy z purée ziemniaczanym lub kremową polentą. Smacznego.
ale smakowita kombinacja:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda. Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń