Strony

środa, 13 grudnia 2017

Japońskie zupy OYAKATA w nowej odsłonie

Osoby, które zaglądają do nas regularnie wiedzą, że nie jesteśmy fankami kuchni Dalekiego Wschodu. Zazwyczaj wybieramy dobrze nam znaną kuchnię polską, czasami robimy wycieczki do powszechnie znanej kuchni włoskiej lub mniej znanej (ale nie mniej fascynującej) kuchni francuskiej. Nie zapędzamy się natomiast do kuchni indyjskiej, czy też japońskiej… Aż do teraz :)
Postanowiłyśmy poszerzyć swoje horyzonty kulinarne i zacząć uśmiechać się do kuchni z zupełnie innych rejonów globu. Swoją przygodę zaczęłyśmy od kuchni japońskiej.  Dlaczego akurat od niej, możecie się zastanawiać. Powód jest taki, że kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na całym świecie.  Potrawy kuchni japońskiej są różnorodne w smaku i bogate w aromaty, a przy tym mają niezwykle zrównoważone proporcje. Najsłynniejsze potrawy kuchni japońskiej to: sushi (kto z nas go nie zna?:)), które podbija  cały świat, ongiri (ryżowe kanapki, które są już powszechne w naszym kraju i można je spotkać nawet w osiedlowym sklepiku) i dango, czyli niewielkich rozmiarów kulki wytwarzane z mąki ryżowej (jeśli chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o potrawach Kraju Kwitnącej Wiśni zajrzyjcie tutaj).
Poszukując informacji o kuchni japońskiej trafiłyśmy na produkty firmy AJINOMOTO, która oferuje OYAKATA- dania oraz zupy kuchni japońskiej. Dania OYAKATA zachwyciły nas swoimi opakowaniami oraz łatwością w ich przygotowaniu (wystarczą naprawdę tylko dwa ruchy, zajrzyjcie tutaj aby się przekonać). Zupy z kolei niby znane, niby podobne do tych na rynku, ale jednak zupełnie inne. Przygotowuje się je ekspresowo (wystarczy zalać wodą) a smakują unikalnie i co ważne można je spotkać w większości dużych sklepów spożywczych.
Jednak nie byłybyśmy sobą, gdybyśmy nie próbowały dorzucić do tych zupek czegoś od siebie :) Dodałyśmy do nich kilka bonusów, a efekty naszej pracy prezentujemy poniżej.






Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
  • 2 opakowania zupy OYAKATA Kurczak po japońsku
  • Ok. 100 g mielonego mięsa z kurczaka
  • Ugotowana marchewka
  • Małe jajko
  • ½ cebuli
  • 2-3 gałązki świeżej natki pietruszki
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól 


Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na złoty kolor. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, podsmażoną cebulkę oraz połowę posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i formujemy małe kulki. Jeśli jajka byłoby zbyt dużo w stosunku do mięsa możemy dorzucić trochę bułki tartej. Na patelnię, na której smażyliśmy cebulę dodajemy ponownie odrobinę oliwy i  obsmażamy  kulki mięsne na złoty kolor. W międzyczasie kroimy marchewkę w kostkę. Na talerz przekładamy makaron z jednego opakowania, dodajemy przyprawy oraz olej, zalewamy wodą (ok 350 – 400ml) i zostawiamy na 3 minuty. Następnie dodajemy połowę przygotowanych kulek mięsnych oraz marchewkę. Drugą porcję przygotowujemy w ten sam sposób. Oba talerze posypujemy natką pietruszki i zajadamy. Smacznego.









Post powstał przy współpracy z firmą Ajinomoto, która oferuje dania Oykata. 


2 komentarze:

  1. Jeżeli chodzi o sushi, to od dawna jestem wielbicielką tej potrawy. Danie przyrządzam sama w domu, przy pomocy specjalnego zestawu do sushi https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-potraw/zestawy-do-sushi, w skład którego wchodzą również naczynia do serwowania. Odpowiednio podane sushi wygląda jeszcze bardziej atrakcyjnie oraz apetycznie. Polecam zwracać na takie rzeczy uwagę podczas serwowania tej przepysznej potrawy.

    OdpowiedzUsuń