Odkąd zaczęłam pracować w zdecydowanie większym wymiarze
godzin, ciągle poszukuje pomysłów na fajne drugie śniadania do pracy. Ważne by
przygotowywało się go dość szybko, jak i nie wymagało później długiego
odgrzewania. Tak zrodził się pomysł na tortiile (które w ramach maksymalnego
skracania czasu kupuje gotowe) z farszem ze szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą (dzięki której nie musimy solić potrawy). Proste i pyszne.
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 3- 4 placki do tortilli (występują w różnych wielkościach)
- Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ słoika suszonych pomidorów w oleju z pieprzem marynowanym (polecamy firmy Ole!)
- ½ opakowania fety
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz
Rozgrzewamy patelnię wraz z
olejem ze słoika z suszonymi pomidorami. Cebulę kroimy w paski i
podsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez
praskę czosnek i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Po chwili dokładamy szpinak (może być zamrożony). Całość
doprawiamy odrobiną pieprzu i mieszamy. Podsmażamy kilka minut, ważne aby cały szpinak się rozpuścił, a większość wody odparowała. Pod koniec dodajemy pokruszony ser feta i ponownie mieszamy, zestawiamy z ognia. Na środku placka nakładamy farsz, następnie zawijamy brzegi,
a całość otaczamy folią. Tak przygotowane placki chowamy do śniadaniówki i
gotowe. Mamy pyszne drugie śniadanie, które można bez odgrzewania zjeść w pracy. Smacznego.
Post powstał przy współpracy z producentem Ole!
i pyszne drugie śniadanie gotowe:)
OdpowiedzUsuń