Kiedy koleżanka podesłała mi zdjęcia swoich pięknych
ciasteczek brownie, od razu poprosiłam o przepis. Pobiegłam do sklepu po składniki
i kilka dni później upiekłam je po raz pierwszy. Następnego dnia znowu i znowu…. :) Ciasteczka brownie są kruche na zewnątrz, a
miękkie w środku do tego bardzoooo czekoladowe. A ich wykonanie? Dosłownie 10
minut i lądują w piekarniku tylko na…. 10 minut. Następnie najtrudniejszy etap…
oczekiwanie aż ostygną :) Jednak wierzcie Mi warte są tego by poczekać
na nie kilka minut.
Czas przygotowania 10 minut + 10 minut pieczenia
Ilość porcji: 25 ciasteczek
Składniki:
- 170g gorzkiej czekolady + 50g gorzkiej/deserowej czekolady
- 150g cukru
- 60g masła
- 50g mąki
- 2 jajka
- 2 ½ łyżki kakao
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g orzechów włoskich
W małym garnuszku umieszczamy masło i zaczynamy podgrzewać.
Kiedy większość się stopi dorzucamy 170g czekolady i mieszamy, aż do
całkowitego rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy na bok. W misce
miksera umieszczamy jajka i cukier, ubijamy przez kilka minut. Następnie
dodajemy roztopioną czekoladę, mąkę oraz kakao z proszkiem do pieczenia. Mieszamy
szpatułką albo mikserem na niskich obrotach. Czekoladę i orzechy siekamy na malutki
kawałeczki, dorzucamy do ciasta i mieszamy szpatułką. Wstawiamy ciasto na kilka
minut do lodówki/zamrażalki. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Wyciągamy ciasto i nakładamy łyżką kulki na papier. Umieszczamy w piekarniku
nagrzanym na 180 stopni na 10 minut. Wyjmujemy
miękkie ciastka i odstawiamy do ostygnięcia, Smacznego.
koniecznie zrobię!
OdpowiedzUsuńBrownies to jedne z moich ulubionych smakołyków. Ostatnio po raz pierwszy robiłem je z dodatkiem solonego karmelu wg przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Przyznam, że byłem trochę sceptycznie nastawiony do tego dodatku, jednak jak się potem okazało, niepotrzebnie. Solony karmel jeszcze bardziej podkreśla walory smakowe tego deseru.
OdpowiedzUsuń