Bardzo lubimy śniadania na ciepło i jeśli tylko mamy okazję
(a przede wszystkim czas) to serwujemy jajecznice, szakszukę lub grzanki. Tym razem postanowiliśmy do naszych ukochanych
omletów dorzucić nieco kolorów. W efekcie do masy jajecznej trafiły liście szpinaku
i czerwony pomidor :) Całość zwieńczyły przyprawy i posiekana natka pietruszki. Smacznego!
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 2 jajka
- Cebula
- Garść liści szpinaku
- ½ pomidora (można zastąpić pomidorkami koktajlowymi)
- łyżka masła
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki masła i wrzucamy posiekaną
cebulę. Podsmażamy na złoto kolor. Szpinak myjemy i odcinamy twarde ogonki.
Siekamy na mniejsze części i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy aż zwiędnie i
dodajemy posiekany pomidor. Do miski wbijamy jajka, dodajemy dwie łyżki wody,
przyprawy i ręcznie chwilkę ubijamy. Warzywa z patelni wrzucamy do miski z jajkami i
mieszamy. Na patelnie dodajemy pozostałe masło i dokładnie rozprowadzamy.
Wylewamy masę jajeczną i przykrywamy na chwilkę. Kiedy jajka się zetną po
bokach, ale nie do końca na środku zsuwamy z patelni składając omlet na pół.
Podajemy na ciepło np. posypany natką pietruszki lub szczypiorku. Smacznego.
Wygląda niesamowicie apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią taki omlet!
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuń