Strony

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Omlet ze szpinakiem

Bardzo lubimy śniadania na ciepło i jeśli tylko mamy okazję (a przede wszystkim czas) to serwujemy jajecznice, szakszukę lub  grzanki. Tym razem postanowiliśmy do naszych ukochanych omletów dorzucić nieco kolorów. W efekcie do masy jajecznej trafiły liście szpinaku i czerwony pomidor :) Całość zwieńczyły przyprawy i  posiekana natka pietruszki. Smacznego!





Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
  • 2 jajka
  • Cebula
  • Garść liści szpinaku
  • ½ pomidora (można zastąpić pomidorkami koktajlowymi)
  • łyżka masła
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól



Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki masła i wrzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy na złoto kolor. Szpinak myjemy i odcinamy twarde ogonki. Siekamy na mniejsze części i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy aż zwiędnie i dodajemy posiekany pomidor. Do miski wbijamy jajka, dodajemy dwie łyżki wody, przyprawy i ręcznie chwilkę ubijamy. Warzywa z patelni wrzucamy do miski z jajkami i mieszamy. Na patelnie dodajemy pozostałe masło i dokładnie rozprowadzamy. Wylewamy masę jajeczną i przykrywamy na chwilkę. Kiedy jajka się zetną po bokach, ale nie do końca na środku zsuwamy z patelni składając omlet na pół. Podajemy na ciepło np. posypany natką pietruszki lub szczypiorku. Smacznego.









3 komentarze: