Dzisiaj zapraszamy Was na jednodaniowy, sycący posiłek, który
doskonale rozgrzeje w chłodne dni. Węgierski bogracz to doskonała kompozycja mięsa
wraz z warzywami. Całości doskonale dopełnia wędzona papryka, która wydobywa sam warzyw. Jest to idealne danie na zimowy obiad, a przy tym oszczędza nam sporo
pracy przy zmywaniu ;)
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut + 2h gotowania
Składniki:
- Ok. 500g mięsa np. wieprzowiny*
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- Puszka pomidorów krojonych
- 5-6 ziemniaków
- Mały koncentrat pomidorowy
- Papryka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki bulionu
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, papryka wędzona (opcjonalnie papryka chili)
*w oryginalnym bograczu dodaje się jeszcze 100g chudego
boczku
Brytfankę lub głęboką patelnie kładziemy na gaz. Dodajemy
łyżkę oliwy i łyżkę masła. Kiedy brytfanka się nagrzeje wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany ząbek
czosnek. Przekładamy całość do miseczki. Dodajemy pozostałą oliwę i masło.
Obsmażamy partiami mięso na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy solą,
pieprzem oraz papryką wędzoną. Dodajemy obsmażoną cebulę, całość podlewamy 1,5
szklanki bulionu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przykrywamy brytfankę i
gotujemy około 1,5h w razie konieczności podlewając bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, paprykę drylujemy
i kroimy w kostkę. Dodajemy ziemniaki i pomidory w puszcze do gulaszu, gotujemy
następne pół godziny. Dorzucamy paprykę i po około 5 minutach zdejmujemy z
ognia. Podajemy na ciepło obsypane natką pietruszki. Smacznego.
idealny na zimową porę:)
OdpowiedzUsuńPiątka z plusem.
OdpowiedzUsuń