Surówka z kiszonej kapusty jest zawsze dobrą opcją do
obiadu. Tym razem proponujemy ją w wersji z selerem naciowym, nadaje on
delikatnej nuty chrupkości ;) Polecamy
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 300g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 1 małe jabłko
- 1 mała marchewka
- ½ łodygi selera naciowego
- Łyżeczka oleju lnianego
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Kosztujemy kapustę kiszoną, jeśli jest gorzka to płuczemy wodą. Następnie kroimy kapustę na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Marchewkę i jabłko
myjemy, obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o dużych oczach i
dodajemy do kapusty. Cebulę obieramy i siekamy na kawałki. Selera przekrajamy
na pół i siekamy w plasterki. Wszystko umieszczamy w jednej misce i doprawiamy przyprawami oraz olejem, mieszamy.
Odstawiamy na pół godzinki do przegryzienia w chłodne miejsce i podajemy.
Smacznego.
mam dużo selera to skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuń