Mamy dla Was super szybki przepis na chrupiące pałki z
kurczaka.
Jeśli jesteście fanami drobiu (tak jak my), dodatkowo
zdecydowanie cenicie swój czas (albo zwyczajnie go nie macie bo gonicie między
domem, a pracą) to przepis dla Was. Całą robotę odwala za Was piekarnik, a
Waszym najtrudniejszym zadaniem pozostaje zjedzenie tych aromatycznych
pyszności!
Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki tymianku, papryki słodkiej, majeranki, oregano
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki, lubczyku
- Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w głębokim talerzu. Kurczaka obtaczamy w marynacie i umieszczamy w chłodnym miejscu. Następnie
układamy w brytfance do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180
stopni na 40 minut*. Na ostatnie 10 minut przełączamy piekarnik na termoobieg,
aby kurczak ładnie się zarumienił. Podajemy na ciepło np. z ziemniakami.
Smacznego.
*Tak zamarynowane pałki z kurczaka możne również wrzucić na grilla, będą równie pyszne.
Dla mnie to jeden z najprostszych obiadów, poza tym dzieci jedzą bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuń