Nadszedł czas na hiper mocne czekoladowe babeczki z
czekoladowym kremem.
Podwójna czekoladowa radość 😊
U nas w wersji wielkanocnej z jajkami,
ale
można je ominą czyniąc babeczki idealne na każdą okazję 😊
Ilość: 12 babeczek
Składniki:
Na babeczki:
- 180g mąki pszennej
- 160g drobnego cukru do wypieków
- 80g gorzkiej czekolady
- 30g kakao
- 120ml schłodzonej kawy rozpuszczalnej
- 120ml jogurtu naturalnego
- 100ml oleju
- 2 małe jajka
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Na krem:
- 260g cukru pudru
- 150g miękkiego masła
- 80g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
Ponadto:
- Czekoladowe albo marcepanowe jajka
Gorzką czekoladę siekamy na drobno i umieszczamy w sporej misce. Dodajemy
do tego wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy wszystkie tzw. mokre składniki i mieszamy przy pomocy miksera.
Stopniowo dosypujemy suchych składników cały czas miksując. Wyłączamy robot
kiedy masa osiągnie jednolita gładką konsystencje. Formę do muffinek wykładamy
papilotkami, nalewamy masę na babeczki do ¾ wysokości. Piekarnik nagrzewamy do
temperatury 160 stopni. Babeczki pieczemy około 20 minut, po tym czasie
wyjmujemy je i zostawiamy do ostygnięcia na kratce.
Przygotowujemy krem: w kąpieli wodnej rozpuszczamy
czekoladę, odstawiamy do lekkiego przestygnięcią. W misce miksera umieszczamy
masło i miksujemy kilka minut, pod koniec dosypując stopniowo cukier. Następnie
dolewamy mleko cały czas miksując oraz powoli wlewamy stopioną czekoladę. Miksujemy
dalej, aż krem nabierze jednolitej barwy bez grudek masła. Kiedy babeczki będą chłodnę
dekorujemy je kremem ( u nas szpryca z końcówką wilton M1) i układamy
jajeczka. Przechowujemy w lodówce. Smacznego.
piękne:)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie! Piekłam podobne na święta!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy ma byc zwykly cukier czy cukier puder do kremu ?
OdpowiedzUsuńKrem super, bqbeczki rowniez
OdpowiedzUsuń