Lato ze swoim bogactwem owoców i warzyw sprzyja eksperymentowaniu
w kuchni. Podczas ostatnich zakupów na ulubionym straganie dostrzegłam piękny,
zielony szpinakiem. Kupiłam go niezwłocznie. Dopiero w domu zaczęłam zastanawiać
się co z niego przyrządzić.. może pyszne zielone smoothie, aromatyczne kaszotto
lub niezwykłą sałatkę. Ostatecznie stanęło na dość oryginalnej szakszuce ;) Z
dodatkiem cebulki i suszonych pomidorów stanowił pyszną całość. Zwieńczeniem
dania było rozpływające się żółto… polecam nie tylko na śniadanie ;)
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 2
Składniki:
- Garść szpinaku
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki zielonego groszku
- 2 jajka
- ½ cebuli
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- Przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy ogonki liściowe.
Liście szpinaku rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju
z suszonych pomidorów. Połowę cebulki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni
na złoty kolor. Dodajemy szpinak i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy pokrojone na kawałki
suszone pomidory oraz groszek. Smażymy dwie minutki doprawiając solą, pieprzem
oraz gałką. Zmniejszamy nieco ogień pod patelnią i robimy dwa dołki w które wbijamy
jajka. Smażymy tak długo aż białko się zetnie, ale żółtko będzie płynne.
Zdejmujemy z gazu i podajemy na ciepło posypane np. pietruszką lub
szczypiorkiem. Smacznego.
jakie kolory,aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i Twoja wersja jak najbardziej mi się podoba
OdpowiedzUsuń