Lato to czas kiedy w pełni można korzystać z dobroci świeżych
owoców i warzyw. Jednym z warzyw, które mi się z latem kojarzy najbardziej to
fasolka szparagowa. Zazwyczaj zajadamy ją ze smażoną bułeczką tartą, ale tym
razem postawiłam dodać ją do zupy tak jak robiła moja babcia* ;) Poniżej podsyłam przepis ;)
Składniki:
- Garść fasolki szparagowej białej i zielonej (lub jednego z rodzajów, może być mrożona)
- 2 duże ziemniaki (u mnie dodatkowo kilka malutkich)
- Kawałek białej części pora
- Marchewka
- Cebula
- Ząbek czosnku
- 1 litr bulionu
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
- Łyżka oliwy
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i tniemy na
mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Pora tniemy na paski, a
cebulę, ziemniaki i marchewkę w kostkę.
Do garnka wlewamy oliwę i stawiamy na ogniu. Wrzucamy
cebulkę i czekamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku
i podsmażamy minutkę. Po tym czasie dorzucamy ziemniaki i marchewkę. Ponownie smażymy 2-3 minuty i dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i płaską
łyżeczką kurkumy. Mieszamy całość i po chwili dorzucamy fasolkę szparagową.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, zostawiając na małym ogniu. Gotujemy tak długo,
aż fasolka będzie miękka. Podajemy na ciepło, smacznego.
*Babcia zazwyczaj taką zupkę zabielała przy pomocy śmietany.
Ja ze względu na upały tego nie zrobiłam. Jeśli ktoś miałby ochotę
wystarczy dodać zahartowaną śmietanę 18% (najlepiej produkt przeznaczony do zup i sosów).
pełna warzyw, pełnia zdrowia :)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Właśnie podziwiam na Insta i zastanawiałam się co to za kuleczki, a to małe ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuń