Zostałam ostatnio obdarowana znacznym zapasem papierówek.
Zrobiłam z nich mus, kompot, przecier i oczywiście ciacho :) Przepis na bardzo
fajne ciasto no kruchym spodzie z budyniem i musem z papierówek podrzucam
poniżej.
Ps. Zamiast piec mus z papierówek specjalnie do ciasta można
wykorzystać gotowy mus jabłkowy ze słoika
Ilość porcji: Duża prostokątna blacha (ok. 20 kawałków)
Składniki:
Na ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej (około 2 szklanki)
- 200g masła
- ¾ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Na mus jabłkowy:
- Ok. 2kg papierówek (przed obraniem)
- ½ szklanki cukru
Na budyń:
- 750ml mleka (około 3 szklanek)
- 4 łyżki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- Ponadto: cukier puder do obsypania
Papierówki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i wyciągamy
gniazda nasienne. Umieszczamy w brytfance i wkładamy do piekarnika nagrzanego
na 180 stopni na godzinkę. Pod koniec pieczenia dodajemy cukier i mieszamy.
Papierówki powinny się rozpuścić i stworzyć mus jabłkowy. Wyjmujemy z
piekarnika i odstawiamy na bok.
Przygotujemy ciasto kruche: do miski robota przesiewamy oba
rodzaje mąki, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
Całość mieszamy delikatnie szpatułką i dodajemy
pokrojone zimne masło. Ugniatamy ciasto przy pomocy miksera końcówką „hakiem”. Kiedy
powstanie kruszonka dodajemy żółtka i ponownie włączamy mikser, aż powstanie
jednolite ciasto. Połowę masy owijamy folią spożywczą i umieszczamy w
lodówce.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Drugą część ciasto
wykładamy na blachę i rozprowadzamy po całej powierzchni. Dziurawimy widelcem i
odstawiamy na bok.
Odmierzamy do garnuszka 750 ml mleka. Odlewamy pół szklanki a
resztę podgrzewamy z dodatkiem cukru. Do szklanki dodajemy budyń w proszku i
dokładnie mieszamy. Kiedy mleko zacznie kipieć dodajemy rozpuszczony budyń i
mieszamy rózgą aż powstanie budyń. Wyłączamy gaz.
Na placek ciasta wykładamy mus z papierówek, na to
delikatnie rozprowadzamy budyń. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce na
dużych oczkach na wierzchu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 40 minut. Wyjmujemy i
posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Przepis zapisuję, u mnie jeszcze zostało trochę papierówek :)
OdpowiedzUsuńRobię tak samo, ale ze złotymi renetami :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo przekonuje mnie ten mus z jabłuszek. Jak będę robiła jakieś ciasto według przepisów https://basiazsercem.pl/ to myślę, że skorzystam właśnie z takiego musu jabłkowego. Na samą myśl już mi ślinka cieknie i jestem zdania, że na pewno taki wypiek będzie smakowity.
OdpowiedzUsuń