Kukurydziane, czekoladowe, zbożowe,
z dodatkiem owoców czy bez? Na rynku mamy ogrom płatków śniadaniowych, stąd
trudno się dziwić, że nasze wybory bywają mało świadome. Nie zwracamy uwagi na
skład, walory odżywcze, kaloryczność. Kierujemy się ceną i smakami, które
bardzo często uzyskiwane są w sposób sztuczny. Jak wybrać płatki śniadaniowe,
które zaoferują coś więcej niż jedynie oryginalny smak?
Płatki
śniadaniowe... na śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek w
ciągu dnia. Dosłownie stawia nas na nogi. Pobudza do działania, aktywuje cały
organizm, który ma za sobą długą noc i potrzebuje zwiększyć tempo metabolizmu.
Nic zatem dziwnego, że to właśnie na śniadanie polecane są płatki...
śniadaniowe. Reklamy kuszą, bo widzimy bajeczne kształty, pyszne nadzianie,
kolorowe płatki, które zalane mlekiem stają się jeszcze smaczniejsze. Jeśli
jednak chcemy, by były to smaki naturalne, a sam produkt przynosił wartości
odżywcze, powinniśmy zwrócić uwagę, co wybieramy.
Popularne płatki rekomendowane przez
producentów w reklamach, najczęściej mają niewiele wspólnego ze zdrowymi
produktami. Ich aromaty i smaki, a tym bardziej kształty uzyskiwane są dzięki
zastosowaniu rozmaitych procesów, z wykorzystanym sztucznych dodatków. Takie
płatki stają się wysoce kaloryczne, przyczyniają się zatem do podnoszenia
ryzyka nadwagi i otyłości, rozwoju cukrzycy i innych schorzeń. Jest to
niebezpieczne również z tego powodu, że słodkie płatki smakują nam tak bardzo,
iż mało kto spożywa ich niewielką ilość. Przeważnie jedno śniadanie obfituje w
porcje o 2-3 razy większe niż zalecane!
Wyobraźmy sobie, że jedno śniadanie
dostarcza kilku łyżeczek cukru, nie wspominając o innych składnikach, które
niekorzystnie oddziałują na organizm. A to dopiero pierwszy posiłek w ciągu
całego dnia...
Jak
wybierać zdrowe i wartościowe płatki?
Przede wszystkim trzeba zapoznawać
się z informacjami zawartymi na opakowaniach wybieranych produktów. Nie cena
powinna mieć tu najważniejsze znaczenie, lecz skład, kaloryczność, ilość
błonnika, witamin czy minerałów, ale nie tych uzyskiwanych w formie sztucznych
dodatków.
Zamiast sięgać po produkty
szeroko reklamowane w mediach, warto poszukać płatków sprzedawanych sklepach ze
zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych, np. SklepAgnex. Pełnoziarnistymi
płatkami, z zawartością błonnika i suszonych owoców, bez sztucznych dodatków,
możemy się zajadać spokojnie każdego dnia, oczywiście w granicach rozsądku.
Porcja ciepłej owsianki w sezonie jesienno-zimowym, nie tylko postawi na nas
nogi, ale i rozgrzeje, pobudzi do działania.
Brak cukru w składzie, aromatów,
barwników i innych substancji, które kompletnie nie są potrzebne, płatki
śniadaniowe czyni zdrowymi. Mogą na nie postawić wszyscy, najmłodsi i
najstarsi, nie martwiąc się o swoje zdrowie.
Kilka
typów płatków śniadaniowych o wysokich walorach odżywczych
Powszechnie dostępne, niedrogie i
najbardziej nam znane płatki owsiane, dostarczają błonnika, białka i
węglowodanów. Znajdujemy w nich beta-glukany odpowiedzialne za obniżanie
poziomu cholesterolu we krwi. Do tego 7 aminokwasów egzogennych, witaminy,
minerały i przeciwutleniacze.
Z kolei płatki żytnie określane
są mianem zboża profilaktycznego. W ich składzie znajdujemy nie tylko
błonnik pokarmowy, ale i lignany odpowiedzialne za właściwości antyoksydacyjne
i antybakteryjne. Ponadto obecne są w nich związki fenolowe, kwas foliowy i
składniki mineralne.
A co z naszymi ulubionymi,
kukurydzianymi płatkami śniadaniowymi? Jeśli skład nie budzi wątpliwości, można
po nie sięgnąć, ponieważ poza błonnikiem dostarczają węglowodanów złożonych,
które są źródłem niezbędnej energii.
Wybierzmy swoje ulubione płatki, dodajmy
je do jogurtu lub mleka, a jeśli chcemy nadać im nieco słodszego i lepszego
smaku, skorzystajmy z owoców suszonych. Samodzielnie przygotowując taką
mieszankę, fundujemy sobie najzdrowsze i najbardziej wartościowe płatki
śniadaniowe. Czas na zakupy i pożywne śniadanie!
Dzięki za porady. :)
OdpowiedzUsuńJak ktoś potrzebuje niedrogiego błonnika to polecam picie siemienia lnianego;)
OdpowiedzUsuń