poniedziałek, 8 września 2014

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Często nie mam czasu na przygotowywanie skomplikowanych i złożonych dań obiadowych. Obejmuje to zarówno szykowanie, jak i późniejsze mycie garnków, patelni etc. Stąd pomysł na prostą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Przygotowuje się ją szybko, brudnych naczyń mało, a większość pracy odwala piekarnik. Smak za to powala zwłaszcza fanów bulw :)



Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia
Składniki:
  • Ok.6 dużych ziemniaków
  • 2 kiełbasy np. Podwawelskie 
  • Cebula
  • 330g śmietany 18% (może być mniejsza ilość, ale akurat taką wielkość opakowania kupujemy:))
  • Kilka łyżek wody
  • Łyżka oleju
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz


Na patelni rozgrzewamy olej. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Cebule obieramy i siekamy w kostkę (nie musi być pokrojona zbyt drobno). Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy kiełbasę wraz z cebulką. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce w plasterki średniej grubości. Śmietanę mieszamy z wodą oraz doprawiamy solą i obficie świeżo mielonym pieprzem.  Natkę pietruszki siekamy i ¾ dorzucamy do śmietany. W formie do zapiekanek układamy plasterki ziemniaków (na dno możemy dać te najmniejsze plasterki lub nieudane, natomiast na sam wierzch pozostawiamy duże ładne plasterki). Na ziemniaki układamy ½ kiełbasy z cebulą. Polewamy częścią mieszanki śmietanowej. Układamy ponownie ziemniaki, pozostałą część kiełbasy z cebulką, polewamy pozostałą śmietaną. Na wierzch układamy ziemniaki.* Zapiekamy około 30 minut w temp 200 stopni. Zapiekanka jest gotowa kiedy ziemniaki z wierzchu będą miękkie i ładnie przyrumienione. Podajemy posypaną pozostałą natką pietruszki. Smacznego. 

*Jeśli mamy mniejszą formę lub pozostały nam składniki możemy ułożyć więcej warstw zapiekanki.






8 komentarzy:

  1. też lubię takie jednogarnkowe zapiekanki, obiad na kilka dni, a pracy minimum :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Kocham takie zapiekanki! Jedno naczynie i danie gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna zapiekanka! Z plasterkami ziemniaków - pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz na jesień świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie ,szybko i mało sprzątania,to jest to.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię domowe zapiekanki ziemniaczane. Ostatnio dodaję do nich wszystkie warzywa jakie mam. Wszystkim smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała - prosta i smaczna. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate, która kończy się już jutro.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly