środa, 27 maja 2015

Kalafior na parze

Gotowanie warzyw na parze jest najlepszym sposobem, aby zachować ich wszystkie walory smakowe, a co ważniejsze, składniki mineralne i witaminy. Jest również jednym z nieprostych sposobów przyrządzania potraw. Wystarczy umyć, poporcjować, wsadzić do specjalnego garnka lub parownika i voila. Gotowe :)




Ilość czasu: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 1 kalafior 

Zasmażka
  • Ok. 25g masła 
  • Bułka tarta
Kalafiora porcjujemy na różyczki, kłąb zostawiamy np. na zupę krem. Kawałki umieszczamy w miskach parownika. Nastawiamy czas gotowania na 30 minut i gotowe. Na zdjęciu kalafior został podany ze smażoną bułką tartą. By ją otrzymać należy na małej patelni umieścić masło, poczekać aż się rozpuści. Wrzucić bułkę tartą w takiej ilości, w jakiej masło ja „wchłonie”. Chwilkę podsmażyć i posypać ugotowanego kalafiora. Smacznego.





16 komentarzy:

  1. Ach jak ja lubię taki kalafiorek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki kalafior jest najlepszy :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalafiora na parze nie robiłam nigdy, zawsze go po prostu gotuję;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pzchotka, dużo lepszy niż gotowany w wodzie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam na parze, zawsze gotowałam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest właśnie to, co mi się kojarzy z wakacjami, gdy byłam dzieckiem. Kalafior i fasolka z bułką tartą, pyyycha. Do tej pory czekam na ciepełko, aby sobie przyrządzić ten rarytas na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. gotowane na parze warzywa smakują inaczej, dopiero wtedy można poczuć ich prawdziwy smak;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj na parze lepiej wychodzi bo się nie rozwala ;-) przysmak dzieciństwa.... Knife&spoon

    OdpowiedzUsuń
  9. Brokuł na parze jest mega :D Ale kalafiorem też nie pogardzimy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Od dawna gotuję na parze, taki kalafior ma zupełnie inny wymiar niż ten z wody. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Od dawna gotuję na parze, taki kalafior ma zupełnie inny wymiar niż ten z wody. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdrowe, pyszne, łatwe w przygotowaniu = idealne :) Też często gotuję na parze.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kalafior miał fajną sesję w plenerze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Potrawy przygotowane na parzem mają całkowicie inny, lepszy smak. Przekonaliśmy się z mężem o tym już kilka lat temu i często przygotowujemy posiłki w ten sposób. A kalafior z zasmażaną bułką tartą, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. komp chce osobistego zaproszenia na piśmie, wypchaj się dzioucha sianem.......hihi!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly