środa, 28 października 2015

Ciasto „Cmentarz”

W Halloweenowy wieczór ponosi nas wyobraźnia. Przebieramy się za straszydła, wycinamy dynie i świętujemy całą noc. Jemy wówczas straszne palce wiedźmy, przerażające oczy, czy muffinki ociekające krwią :) Czemu by nie zjeść fragmentu „cmentarza”? :) W tym roku proponujemy Wam bardzo ciekawie wyglądające ciasto o niebagatelnym smaku brownie. Gwarantujemy piorunujące wrażenie na wszystkich uczestnikach Hallowenowej imprezy :) 
Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłyśmy z tego bloga





Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 30 minut + 40 minut pieczenia
Ilość porcji: Duża blacha około 24 na 30 centymetrów
Składniki:
Na ciasto:

  • 300g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 200ml mleka
  • 175ml oleju
  • 50g kakao
  • 4 jajka 
  • 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100ml śmietany kremówki

Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Barwnik spożywczy (biały, szary lub czarny)

Ponadto:
  •  Kilka podłożonych biszkoptów, kostka gorzkiej czekolady na napisy


Do dużej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy i zwykły cukier. W drugim naczyniu umieszczamy składniki mokre czyli mleko, olej oraz roztrzepane jajka. Do płynnych składników dodajemy suche i miksujemy do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Przygotowujmy lukier: Do szklanki wbijamy białko, a następnie stopniowo dosypujemy cukier puder, aż otrzymamy pożądaną konsystencje. Powstały lukier dzielimy na pół. Jeden dobarwiamy na biało, a drugi na szaro. Podłużne biszkopty tniemy na pół i smarujemy pędzelkiem szarym lukrem. Białym lukrem napełniamy rękaw cukierniczy. Kiedy biszkopty nieco przeschną wykonujemy napis ”R.I.P” stopioną kostką czekolady za pomocą wykałaczki. Odstawiamy do zastygnięcia.
Przygotowujemy polewę: Do garnuszka wlewamy śmietankę kremówkę oraz stawiamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Zdejmujemy i dostawiamy do ostudzenia.
Wierzch przestudzonego ciasta ścinamy i kruszymy na „ziemię”. Ciasto polewamy czekoladą, a następnie posypujemy pokruszonym ciastem. Następnie delikatnie umieszczamy „nagrobki” w „ziemi”. Ozdabiamy ciasto białym lukrem rysując na nim pajęczyny. Możemy dorzucić kilka listków mięty jako „krzaki”. Gotowe.  Smacznego :)










5 komentarzy:

  1. Nie lubię imprez na Heloween i nie uczestniczę w nich ani nie popieram.. jednak ciasto wygląda mroczne i gdybym miała "obchodzic" to święto to właśnie na to ciasto bym się skusila

    OdpowiedzUsuń
  2. Też takie w tym roku robiłam :) Zdecydowanie robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly