czwartek, 24 marca 2016

Wielkanocna Pavlova

O robieniu bez krąży wiele legend: że strasznie trudno je ukręcić, że należy je kręcić tylko ręcznie, że zawsze opadają, że są strasznie pracochłonne i czasochłonne. Prawd w tych legendach nie zbyt wiele, no może jedynie ta, że długo się pieką. Jednak całą robotę za nas w tym czasie wykonuje piekarnik, a my możemy robić cokolwiek od picia kawy na porządkach kończąc :) Jeśli jeszcze nie robiliście Pavlovy w sowim życiu, królowej bez, szczerze zachęcam by wypróbować ten przepis. Taka domowa beza, jest bez porównania lepsza aniżeli sklepowa. Chrupka na zewnątrz, miękka kremowa w środku. Jeśli raz spróbujecie to zakochacie się w niej bez reszty :)




Czas przygotowania: 15 minut + 1,5h pieczenia
Ilość porcji: ok 8
Składniki:
Na bezę:
  • 6 białek
  • 250g cukru pudru
  • 1 łyżka skrobi
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Zielony barwnik (możemy ominąć ten punkt wówczas wyjdzie nam tradycyjna biała baza)

Dodatki
  • 330ml śmietany kremówki
  • Dowolne owoce
  • W wersji wielkanocnej proponujemy dodać jeszcze czekoladowe jaja


Do miski miksera wbijamy białka. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Pod sam koniec dodajemy sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca wyłączamy mikser. Dodajemy skrobię i barwnik, jeśli go używamy. Bardzo delikatnie mieszamy ręcznie przy pomocy szpatułki
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujmy od średniej wielkości talerza okrąg. Wykładamy na środek ubitą pianę. Formujemy kształt wyrównując boki i lekko spłaszczając górę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 1,5h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i delikatnie go uchylamy. Nie wyjmujemy bezy ze środka póki całkowicie nie ostygnie.
Kremówkę ubijamy na sztywna pianę, nie dodając już cukru. Na godzinę przed podaniem wykładamy ubita śmietanę na beze i dekorujemy owocami, jajeczkami i np. listkami mięty. Smacznego.











4 komentarze:

Printfriendly