czwartek, 19 maja 2016

Zupa krem z batata i buraków

Zupa krem z batata i buraków to w ostatnim czasie mój absolutnie numer jeden na liście domowych zup. Zupka jest banalnie prosta w wykonaniu i nie potrzebuje wiele przygotowań. Ma fantastyczny różowy kolor i jest niezwykle ciekawa w smaku: lekko słodka  ze znaczącą nutą buraka, a całość dopełnia aromat podsmażanej cebulki. Polecam absolutnie każdemu!
Przepis został podpatrzony na stronie hpba.pl




Czas przygotowania: 10 minut  + czas na ugotowanie warzyw
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 4 buraki średniej wielkości
  • 1 batat
  • 1 cebula
  • 0,5 litra rosołu/wywaru warzywnego
  • Odrobina oleju rzepakowego
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól


Batat i buraki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy. Batat ugotuje się nieco szybciej więc wyjmujemy go kiedy będzie miękki, a buraki gotujemy aż zmiękną. Cebulę obieramy i podsmażamy na złoty kolor. Ugotowane warzywa odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku, zalewamy rosołem i dodajemy cebulkę. Podgrzewamy, a następnie blenderujemy na gładką masę, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Smacznego :)







8 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie i ten ładny kolor! Na pewno warta wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe połączenie warzyw w zupie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała, bardzo lubię takie połączenia smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od jakiegoś czasu właściwie codziennie mamy na obiad zupę krem :) Co prawda z batatem nie próbowałyśmy ale uwielbiamy połączenie buraka z selerem i pietruszką :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Na sto procent będę w weekend robić

    OdpowiedzUsuń
  6. Na sto procent będę w weekend robić

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne połączenie składników i piękny kolor kremiku!:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly