wtorek, 16 sierpnia 2016

Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami

Sezon na grzyby w tym roku rozpoczął się wyjątkowo wcześnie. Niezwykle nas to cieszy bo jesteśmy fankami kurek, podgrzybków i borowików. Na początek proponujemy bardzo prosty przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek.



Potrawa wolna od glutenu.
Składniki:
  • 600g piersi z kurczaka (3 pojedyncze)
  • 250g kurek
  • 500ml rosołu (lub bulionu)
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Przyprawy: świeżo utarty kolorowy pieprz, świeżo mielona sól

Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i dorzucamy starty czosnek. Chwilkę smażymy. Mięso kroimy w kostkę. Pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu albo używamy już zmielonego. Obsypujemy mięso i oprószamy solą. Cebule odsuwamy na boki i wrzucamy mięso. Smażymy, aż się zarumieni. Kurki umieszczamy w misce z wodą i dosypujemy nieco sody oczyszczonej (to ułatwi ich mycie). Kiedy będą oczyszczone kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do usmażonego kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty i dolewamy bulion. Gotujemy całość przez chwilkę. Do miseczki ze śmietaną dodajemy stopniowo nieco powstałego sosu. Kiedy dodamy już kilka łyżek całość przelewamy na patelnię. Dodajemy koperek i mieszamy. Po minucie wyłączamy gaz i możemy zajadać. Proponujemy podać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego :)












1 komentarz:

Printfriendly