wtorek, 27 czerwca 2017

Zupa z młodymi ziemniakami, bobem i koperkiem

Mamy dla Was pyszną propyzję na zupę z młodymi ziemniakami, bobem oraz świeżym koperkiem. Idealna na początek lata. Wyśmienita w smaku i bogota w warzywa. Polecamy.




Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 500ml bulionu jarzynowego
  • 6 młodych średnich ziemniaków
  • ¾ szklanki ugotowanego bobu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Ziemniaki obieramy, myjemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę. Nastawiamy wodę na bób. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy nasiona. Młody bób należy gotować około 10-12 minut soląc  w połowie czasu. Im starszy bób tym dłużej gotujemy, pod koniec lata około 30-40 minut. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. W garnku z grubym dnem umieszczamy olej i masło, stawiamy na gaz. Kiedy garnek się nagrzeje wrzucamy ziemniaki i obsmażamy kilka minut aż się zarumienią. Następnie dodajemy obrany czosnek, smażymy dwie minuty. Dolewamy gorący bulion, gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dorzucamy ugotowany, obrany bób. Po dwóch minutach wyłączamy gaz i dorzucamy koperek wraz ze szczypiorkiem. Nakładamy gorącą zupę na talerze i podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany. Smacznego.









1 komentarz:

Printfriendly