środa, 21 marca 2018

Awokado zapiekane z jajkiem


Zdrowe, pożywne śniadanie to obecnie niezwykle modny temat. Jednakże niezależnie od mody (która z czasem może przeminąć) śniadanie powinniśmy jeść zawsze. Daję nam ono energię na początek dnia, dostarcza potrzebnych węglowodanów i składników odżywczych by tanecznym krokiem zacząć dzień :) Pożywne śniadanie powinno zawierać warzywa, jak i pełnoziarniste produkty. Ja preferuje śniadania na ciepło, zwłaszcza zimą, ale nie jest to konieczne. Moim osobistym wymaganiem jest jeszcze szybkość przygotowania! Te wszystkie warunki spełnia zapiekane awokado z jajkiem i dowolnymi dodatkami. Dzisiaj przedstawiam moje dwa ulubione: odrobina żółtego sera i papryka. Jednak możecie je zmienić dowolnie według własnych upodobań na chociażby ostre papryczki chili, ser pleśniowy czy boczek :)




Ilość porcji:2
Czas przygotowania: 5 minut + 12 minut pieczenia
Składniki:
  • Awokado
  • 2 malutkie jajka
  • Kawałek czerwonej papryki
  • Garść tartego sera
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz


Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy troszkę środek. Układamy w blaszce do muffinek odwróconej do góry nogami. Delikatnie wbijamy jajko usuwając ewentualny nadmiar białka. Obsypujemy przyprawami. Jedną połówkę dodatkowo posypujemy żółtym serem, drugą pokrojoną w kosteczkę papryką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 12 minut, temperatura 180 stopni. Wyjmujemy kiedy białko będzie ścięte. Przed podaniem możemy dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem/rzeżuchą. Podajemy na ciepło z kawałkami pieczywa. Smacznego.









1 komentarz:

Printfriendly