Prosty i szybki przepis na obiad po dniu ciężkiej pracy, kiedy nie mamy ani czasu, ani siły gotować? Nic prostszego. Wystarczy trochę ugotowanego kurczaka i zbiór niemalże przypadkowych składników z lodówki. U nas była to cebula, czosnek, groszek i śmietana. Całość doprawiona oregano i podsypana zółtym serem. Efekt? Powalający!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Puszka zielonego groszku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200g ugotowanego kurczaka
- Opakowanie śmietany 18%
- 200g żółtego sera
- Oliwa
- Oregano, sól, pieprz
- Makaron penne
Nastawiamy wodę na makaron i
gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w
piórka, wrzucamy na patelnie. Smażymy kilka minut często mieszając na małym ogniu. Kiedy cebula nabierze ładnego
złotego koloru wyciskamy do niej czosnek, podsmażamy minutkę. Ugotowanego kurczaka
kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy. Dorzucamy
odsączony z zalewy groszek. Dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystkie składniki i
doprawiamy według uznania. Podsypujemy żółtym serem zostawiając około ¼
objętości. Czekamy aż ser się rozpuści i zdejmujemy sos z ognia. Gdyby sos zrobił
się zbyt gęsty można dodać nieco wody. Makaron wykładamy na talerz,
polewamy sosem i posypujemy odrobiną żółtego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz