W tak upalne dni jak dzisiaj, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, myślimy raczej o czymś chłodnym... Nasza propozycja to tęczowy sernik na zimno. Bardzo prosty w zrobieniu, efektowny w wyglądzie i wspaniały w smaku. Tęczowy, gdyż poszczególne warstwy ubarwiłyśmy barnikami spożywczymi, dzięki czemu sernik jest niezwykle kolorowy. Nic tylko zajadać!
Przygotowanie: około 4h (pracy przy serniku jest niewiele,
długie są natomiast momenty oczekiwania aż poszczególne warstwy stężeją)
Składniki:
- 1500g serka homogenizowanego
- 500g twarogu chudego
- 20 łyżeczek żelatyny (ok 60g)
- 180g cukru pudru
- Wrzątek
- Barwniki spożywcze
- Wafle lub herbatniki
Waflem lub herbatnikami wykładamy
dno tortownicy. Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika: Do szklanki wlewamy
około 1/3 wrzątku i wrzucamy 4 łyżeczki żelatyny. Odstawimy by trochę ostygło.
Do miski wkładamy 300g serka homogenizowanego, 100g twarogu chudego, 3 łyżki cukru pudru i nieco przestudzoną żelatynę. Całość miksujemy blednerem. Wybieramy kolor barwnika i dorzucamy do powstałej masy, u nas
na samym dnie był kolor brązowy. Miksujemy, przekładamy do tortownicy i
wkładamy do lodówki by pierwsza warstwa stężała. Kiedy stężeje przygotowujemy
kolejną warstwę i ponownie odkładamy do ochłodzenia. W ten sposób robimy pięć
warstw sernika. Wierzch ozdabiamy według własnych upodobań, u nas były to
kwiatki na słońcu ułożone z owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz