środa, 12 czerwca 2013

Cieniutkie francuskie naleśniki według Julii Child

Naszą dzisiejszą propozycją są fantastyczne cieniutkie naleśniki z kuchni francuskiej znakomitej Julii Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską.



Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia ciasta
Składniki:
  • Pół szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 duże jajko
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki stopionego masła
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masa powinna być bardziej płynna niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie delikatniejsze. Następnie rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy niewielką ilością masła. Wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylamy patelnię, by ciasto rozlało się równomiernie po powierzchni. Smażymy około minuty i przewracamy na drugą stronę. Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym farszem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly