sobota, 1 czerwca 2013

Szparagi w cieście francuskim

Szybka przekąska ze szparagami w roli głównej? Nic prostszego. Wystarczy szparagi i opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Jeśli mamy w lodówce to możemy dorzucić trochę sera i wędliny. Pięć minut przygotowania, kwadrans w piekarniku i mamy gotowy dodatek do obiadu, przekąskę lub kolacje.





Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego  
  • 12 zielonych szparagów (około pół pęczka)
  • 6 plastrów szynki (użyłyśmy szynki Szwarcwaldzkiej) 
  • 6 kawałków żółtego sera
Ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na 6 kwadratów. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Na cieśnie układamy po skosie kawałek szynki, na to dwa szparagi i kawałek sera. Jeśli nie mamy akurat wędliny, ani sera zwyczajnie te składniki omijamy. Ciasto zawijamy do siebie przeciwległymi końcami i mocno dociskamy. Wkładamy na 15 minut do piekarnika na 200 stopni (ciasto należy obserwować, bo niekiedy starczy już 10 minut by całość się upiekła). Podajemy i zajadamy na ciepło :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly