poniedziałek, 17 czerwca 2013

Tęczowy sernik na zimno

W tak upalne dni jak dzisiaj, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, myślimy raczej o czymś chłodnym... Nasza propozycja to tęczowy sernik na zimno. Bardzo prosty w zrobieniu, efektowny w wyglądzie i wspaniały w smaku. Tęczowy, gdyż poszczególne warstwy ubarwiłyśmy barnikami spożywczymi, dzięki czemu sernik jest niezwykle kolorowy. Nic tylko zajadać!




Przygotowanie: około 4h (pracy przy serniku jest niewiele, długie są natomiast momenty oczekiwania aż poszczególne warstwy stężeją)
Ilość porcji: ok. 12

Składniki:

  • 1500g serka homogenizowanego  
  • 500g twarogu chudego
  • 20 łyżeczek żelatyny (ok 60g)
  • 180g cukru pudru
  • Wrzątek
  • Barwniki spożywcze
  • Wafle lub herbatniki
Waflem lub herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika: Do szklanki wlewamy około 1/3 wrzątku i wrzucamy 4 łyżeczki żelatyny. Odstawimy by trochę ostygło. Do miski wkładamy 300g serka homogenizowanego, 100g twarogu chudego, 3 łyżki cukru pudru i nieco przestudzoną żelatynę. Całość miksujemy blednerem. Wybieramy kolor barwnika i dorzucamy do powstałej masy, u nas na samym dnie był kolor brązowy. Miksujemy, przekładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki by pierwsza warstwa stężała. Kiedy stężeje przygotowujemy kolejną warstwę i ponownie odkładamy do ochłodzenia. W ten sposób robimy pięć warstw sernika. Wierzch ozdabiamy według własnych upodobań, u nas były to kwiatki na słońcu ułożone z owoców.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly