Dzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku.
Na pulpety
- 500g mięsa mielonego z indyka
- Jajko (fantastyczną promocję na jajka: 20 sztuk za 7 złoty znajdziecie TUTAJ)
- Około 70g bułki tartej
- Soł i pieprz
- Pęczek koperku
- Łyżka masła
- Łyżka mąki
- 150g śmietany 12%
- Sól i pieprz
Przygotowanie potrawy zaczynamy
od uformowania pulpetów: wszystkie składniki umieszczamy w misce i intensywnie
mieszamy. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Następnie formujemy pulpety i układamy
w misce do gotowania na parze. Jako dodatek do pulpetów możemy w parowniku
umieścić ziemniaki. Nastawiamy na 20-25 minut w zależności od wielkości
pulpetów. W między czasie przygotowujemy sos. Koperek myjemy i siekamy na
drobne kawałki. Jeśli ktoś nie lubi twardych części można wcześniej oddzielić
gałązki i posiekać tylko drobne liście. Wówczas sos będzie smaczniejszy:). W
garnku rozpuszczamy masło. Następnie dorzucamy mąkę i robimy zasmażkę.
Zmniejszamy gaz i dolewamy śmietanę z dodatkiem odrobiny wody.
Wrzucamy koperek i gotujemy na małym ogniu co najmniej 5 minut, pilnując by sos
się nie przypalił. Pulpety wyciągamy na talerz i podajemy na ciepło. Sos można
podać osobno lub od razu polać pulpeciki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz