Dzisiaj chciałybyśmy
zaproponować jeden z ulubionych deserów naszej mamy. Jest to babka
z wiórkami czekoladowymi zanurzona w pysznej czekoladzie. Deser
pyszny i łatwy w przygotowaniu, a przy tym bardzo smakowity!
Ilość porcji: 1 babka
- 250g mąki
- 125g masła ( w temperaturze pokojowej)
- 110g cukru
- 3 jajek
- 150g twardej czekolady mlecznej
- 1/5 szklanki mleka
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
Połowę tabliczki
czekolady (50g) ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy
drobno nożem. By czekoladę łatwiej się tarło warto ją uprzednio
umieścić na chwilę w lodówce. Masło ucieramy z cukrem na kremową
masę. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier waniliowy ciągle
miksując. Do miski wbijamy po jednym jajku na przemian z mąką,
proszkiem do pieczenia i mlekiem. Następnie wszystkie składniki
dokładnie miksujemy. Na końcu dorzucamy startą czekoladę i
delikatnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem oraz
obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy
naszą masę na wysokość 3/4 formy ( ciasto bardzo mocno
rośnie). Babkę umieszczamy w nagrzanym na 180 stopni Celsjusza
piekarniku na 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu babki polewamy ją
roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia
czekolady. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz