Strony

niedziela, 3 listopada 2013

Tort niespodzianka dla dzieci

Całkiem niedawno mój synek obchodził swoje 4 urodzinki. Postanowiłam z tej okazji przygotować tort. Jako, że Jasiu jest wielkim fanem tortu w kolorach tęczy i tym razem postanowiłam nie zawieść jego oczekiwań. Jednak nieco zmodyfikowałam krem, jak i formę podania (czerpiąc kapkę insipiracje z tego bloga: kuchennewspomnienia.blogspot.com). Jasiu, podobnie jak goście, był zachwycony smakołykiem i zajadał z wielkim apetytem (tuż po wnikliwym obejrzeniu wszystkich prezentów ; ))



Składniki:
Biszkopt:
  • 10 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 4 barwniki
Krem:
  • 330 ml śmietanki 36%
  • 500 g mascarpone
  • łyżka aromatu waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 4 banany
Dekoracja:
  • 3 opakowania ciasteczek Hit
  • 1 opakowanie drażetek Mimi w mlecznej czekoladzie
Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptów.  Ubijamy białka z cukrem, a następnie dorzucamy żółtka. Do powstałej masy dokładamy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Masę rozlewamy do 4 osobnych miseczek. Wychodzi mniej więcej 170g na porcje. Następnie do każdej dodajemy wybrany barwnik spożywczy. Jeśli nie mamy barwników to dwa spody farbujemy kakao na brązowo, a dwa zostawiamy bez barwnika. Następnie pieczemy biszkopty w temp 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Po upieczeniu biszkopty powinny ostygnąć. W między czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy mikserem na pianę. Następnie stopniowo dodajemy krem mascarpone, aromat oraz cukier puder i miksujemy na niskich obrotach. Gotowy krem trzymamy w lodówce. Kiedy spody nam ostygną obieramy banany i kroimy w plasterki. Na biszkopcie układamy pokrojone banany, a na to nakładamy krem. Umieszczamy kolejny biszkopt i robimy tak do skończenia biszkoptów. Na końcu smarujemy wierzch i boki tortu pozostałym kremem. Jeśli tort mamy zamiar podać później to zostawiamy w takiej formie w chłodnym miejscu. Tuż przed podaniem układamy ciasteczka Hit dookoła tortu i wiążemy kokardkę rafią. Następnie wierzch posypujemy drażetkami i gotowe. Można prezentować gościom!:)











4 komentarze: