Ilość porcji: 4
- 4 placki do tortilli
- 500g piersi z kurczaka
- Opakowanie fety
- Zielony ogórek
- Pomidor
- Jogurt grecki
- Ząbek czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, chili
Mięso myjemy oraz kroimy na małe
kawałki. Obsypujemy solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami np. oregano,
tymiankiem i odrobiną chili. Rozgrzewamy patelnię, dajemy kapkę tłuszczu i
obsmażamy mięso. W między czasie przygotowujemy sos tzatziki. Połowę ogórka
obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odkładamy na chwilkę.
Po tym czasie odciskamy ogórki z soku. Dodajemy je do jogurtu greckiego,
doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym ząbkiem czosnku i mieszamy. Zostawiamy
by się „przegryzło”. Pozostały ogórek oraz pomidor kroimy w kostkę. Fetę
kruszyny na drobne kawałki. Przygotowujemy całość: Placek podgrzewamy na
patelni lub w mikrofali. Smarujemy sosem. Na środek sypiemy mięsko, fetę,
ogórek, pomidor i kapkę sosu. Zawijamy placek z folie aluminiową i zajadamy na
ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz