Strony

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Cynamonowo-piernikowy sernik na zimno

Czas na 200 posta : ) A z tej okazji przygotowałyśmy pyszny przepis na cynamonowo-piernikowy sernik na zimno. Idealny na czas świąteczny. Nie wymagający pieczenia, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil ( choć niestety musi odstać nieco w lodówce). Jeśli nie macie czasu na pieczenie, a chcecie zachwycić gości domowym ciastem to przepis dla was!



Ilość porcji: mała tortownica
Składniki:

Spód ciasta:
  • 160g herbatników z kremem ( u nas kakaowe żeby ładnie kontrastowały)
  • 40g masła
Ciasto:
  • 700g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Pół małej szklanki ciepłej wody
Wierzch:
  • Pierniczek (opcjonalnie)
  • Pomarańcza
  • 2 galaretki pomarańczowe
Ciasteczka wraz z masłem w temperaturze pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy w tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia by później łatwiej było wyjąć ciasto. Masę wygładzamy i odstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz cynamon. Następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy serek i krótko mieszamy. Pierniki kruszymy na drobno, dorzucamy do masy i mieszamy, tym razem łyżką. Wykładamy masę na spód. Na wierzchu układamy pierniki lub pomarańcze (można oczywiście użyć wyobraźni i poukładać cokolwiek co nam przyjdzie do głowy:)). Odstawiamy ciasto do lodówki. Przygotowujemy galaretkę rozpuszczając ją w mniejszej ilości wody niż pokazuje instrukcja  (najlepiej zmniejszyć ilość o połowę – daje to 500ml) Po przestudzeniu galaretki* wylewamy na ciasto. Odkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Ciasto jest gotowe i można zajadać!

*Galaretkę można wystawić na balkon lub do miski pełnej zimnej wody, wówczas proces stygnięcia będzie szybszy.






2 komentarze:

  1. Doskonały pomysł, żeby sernikowi nadać świątecznego szlifu. I ta pierniczkowa ozdoba na wierzchu. A poza tym śliczne filiżanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. kirdy dodajemy zelatyne???????zaczełam robic i teraz nie wiem jak skonczyc rewelacja

    OdpowiedzUsuń