Czas na 200 posta : ) A z tej
okazji przygotowałyśmy pyszny przepis na cynamonowo-piernikowy sernik na zimno.
Idealny na czas świąteczny. Nie wymagający pieczenia, a jego przygotowanie
zajmuje dosłownie kilka chwil ( choć niestety musi odstać nieco w lodówce).
Jeśli nie macie czasu na pieczenie, a chcecie zachwycić gości domowym ciastem
to przepis dla was!
Ilość porcji: mała tortownica
Składniki:
Spód ciasta:
- 160g herbatników z kremem ( u nas kakaowe żeby ładnie kontrastowały)
- 40g masła
- 700g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 300ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżeczki cynamonu
- Pół małej szklanki ciepłej wody
Wierzch:
- Pierniczek (opcjonalnie)
- Pomarańcza
- 2 galaretki pomarańczowe
Ciasteczka wraz z masłem w temperaturze
pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy
w tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia by później
łatwiej było wyjąć ciasto. Masę wygładzamy i odstawiamy do lodówki. Żelatynę
rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę
na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz cynamon. Następnie ciągle mieszając
mikserem dodajemy serek i krótko mieszamy. Pierniki kruszymy na drobno,
dorzucamy do masy i mieszamy, tym razem łyżką. Wykładamy masę na spód. Na
wierzchu układamy pierniki lub pomarańcze (można oczywiście użyć wyobraźni i
poukładać cokolwiek co nam przyjdzie do głowy:)). Odstawiamy ciasto do lodówki.
Przygotowujemy galaretkę rozpuszczając ją w mniejszej ilości wody niż pokazuje
instrukcja (najlepiej zmniejszyć ilość o
połowę – daje to 500ml) Po przestudzeniu galaretki* wylewamy na ciasto.
Odkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Ciasto jest gotowe i można zajadać!
*Galaretkę można wystawić na
balkon lub do miski pełnej zimnej wody, wówczas proces stygnięcia będzie
szybszy.
Doskonały pomysł, żeby sernikowi nadać świątecznego szlifu. I ta pierniczkowa ozdoba na wierzchu. A poza tym śliczne filiżanki.
OdpowiedzUsuńkirdy dodajemy zelatyne???????zaczełam robic i teraz nie wiem jak skonczyc rewelacja
OdpowiedzUsuń