Była już sałatka śledziowa z jajkiem i śledź pod pierzynką ze śmietany. Czas na zwykłą, szybką i pyszną sałatkę śledziową. Gdyby nie czas
potrzebny na moczenie śledzi i gotowanie ziemniaków można by ją przyrządzić
dosłownie w kilka chwil. W smaku wyborna, zachwyci nie tylko na wigilijnym
stole, ale też na innych spotkaniach rodzinnych, czy ze znajomymi.
Czas przygotowania: 20 minut + czas na moczenie śledzi
Ilość porcji: Mała miska/ 3 porcje
- 300g filetów śledziowym/ ok. 4 płatów
- 2 ziemniaki
- 2 ogórki kiszone
- 1 jabłko
- ½ cebuli
- ½ cebuli czerwonej
- 4 łyżki majonezu
- 50g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
Śledzie moczymy w wodzie, a potem
w mleku. Czas moczenia zależy od śledzi. Nam starczyła godzinka w wodzie i pół godzinki w mleku. Dwa
ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jabłka, ogórki, cebule i obrane ziemniaki
kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w spore kawałki, dorzucamy pokrojone produkty i
dodajemy jogurt oraz majonez. Doprawiamy cukrem, nie solimy! Dekorujemy
koperkiem i podajemy na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz