W wieczór wigilijny trzymamy się tradycji i nie jadamy dań
mięsnych. Jednak sam karp nam nie wystarcza, dlatego przyrządzamy ryby różnego
rodzaju, w tym łososia. Jest to nasz
ulubieniec wśród ryb ze względu na niezwykle delikatny smak. Dzisiaj
najprostszy przepis z udziałem tej ryby, mianowicie smażony filet z łososia.
- Kawałek filetu z łososia
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz biały
Filet myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie wycieramy
ręcznikiem papierowym. Obsypujemy solą oraz białym pieprzem. Łosoś jako ryba
niezwykle delikatna nie wymaga dużej ilości przypraw więc podsypujemy ją ostrożnie.
Teoretycznie przed smażeniem można obtoczyć rybę w mące, ale akurat ten gatunek
ryby naszym zdaniem traci na tym w smaku. Na patelnie wylewamy nieco oliwy z
oliwek oraz na rozgrzaną układamy łososia. Smażymy chwilę z obu stron. Rybę
podajemy z masłem ziołowym lub sosem czosnkowym, a jako dodatek proponujemy puree ziemniaczane.
jutro :D
OdpowiedzUsuń