Ryba po grecku ma z Grecją tyle samo wspólnego co pierogi
ruskie z Rosją :) Mimo to Polacy niezmiennie traktują ją jako danie typowo
”greckie”. Zyskała szeroką sławę dzięki łatwości w przygotowaniu i bogatemu
smakowi. Od wielu lat jest stałym elementem wigilijnego stołu.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 pomidory (zastąpione ½ puszki pomidorów)
- Pietruszka
- Kawałek selera
- Kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki oleju
- Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
Rybę kroimy na równe
kawałki i oprószamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy
w chłodne miejsce. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebule
obieramy i kroimy w pół talarki. Na połowie oleju smażymy rybę, aż będzie
chrupiąca. Na drugiej połowie oleju podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy do
niej warzywa. Przesmażamy aż warzywa zmiękną. Dolewamy pół szklanki wody, dorzucamy
koncentrat pomidorowy i pomidory. Smażymy około 10 minut i przekładamy do
garnka. Dorzucamy liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Dokładamy również usmażoną rybę. Całość delikatnie mieszamy i dusimy na wolnym
ogniu około 15 minut. Próbujemy i doprawiamy. Podajemy na ciepło jako danie
obiadowe lub na zimno jako dodatek do kolacji.
W Święta się bez niej obejdzie, choć brakuje mi takiej ładnej tacki :).
OdpowiedzUsuńTalerz z Home&you, ale kolekcja zeszłoroczna więc nie wiem czy w tym roku mają :)
UsuńAle apetyczna, bardzo lubię taką rybkę :D
OdpowiedzUsuń