Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę
śledziową z jajkiem. Sałatka wymaga, niestety, przygotowania poszczególnych składników
wcześniej, ale wierzcie mi, jest tego warta! Jak już ją zrobicie i spróbujecie
to nie sposób się od niej oderwać!:)
Czas przygotowania: 15 minut+ czas potrzebny na moczenie
śledzia i zamarynowanie cebuli
- 0,5kg filetów śledziowych a’la matjas
- 4 jajka
- 4 ogórki kiszone
- 4 cebule
- Puszka groszku konserwowego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 12%
- Łyżeczka cukru
- Kilka kropli octu
- Sól, pieprz
Filety śledziowe umieszczamy na
2 godz w wodzie, a następnie na pół dnia w mleku. Najwygodniej zostawić śledzie w
mleku na noc. Cebule kroimy bardzo drobno w kostkę, posypujemy cukrem i
skrapiamy octem. Podduszamy lekko rękami i zostawiamy na 2 godz w lodówce. Jajka
gotujemy na twardo i kroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy z nich przekrajamy na
pół. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Śledzie kroimy
w duże kostki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i śmietanę.
Doprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Ilość soli jest zależna od tego jak słona
jest ryba. Sałatkę zostawimy na chwilkę do przegryzienia i można zajadać : )
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz