środa, 11 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z jajkiem

Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę śledziową z jajkiem. Sałatka wymaga, niestety, przygotowania poszczególnych składników wcześniej, ale wierzcie mi, jest tego warta! Jak już ją zrobicie i spróbujecie to nie sposób się od niej oderwać!:)




Ilość porcji: Duża miska/ 6 porcji
Czas przygotowania: 15 minut+ czas potrzebny na moczenie śledzia i zamarynowanie cebuli

Składniki:
  • 0,5kg filetów śledziowych a’la matjas
  • 4 jajka 
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 cebule
  • Puszka groszku konserwowego  
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Łyżeczka cukru
  • Kilka kropli octu
  • Sól, pieprz
Filety śledziowe umieszczamy na 2 godz w wodzie, a następnie na pół dnia w mleku. Najwygodniej zostawić śledzie w mleku na noc. Cebule kroimy bardzo drobno w kostkę, posypujemy cukrem i skrapiamy octem. Podduszamy lekko rękami i zostawiamy na 2 godz w lodówce. Jajka gotujemy na twardo i kroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy z nich przekrajamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Śledzie kroimy w duże kostki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Ilość soli jest zależna od tego jak słona jest ryba. Sałatkę zostawimy na chwilkę do przegryzienia i można zajadać : ) Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly