poniedziałek, 9 grudnia 2013

Śledź pod pierzynką ze śmietany

Pyszne, proste i szybkie danie idealne na wigilijny ( nie tylko :)) stół. Cóż więcej dodać? Nic.. pozostaje kupić składniki i brać się do gotowania :)



Ilość porcji: 2
Czas przygotowania 10 minut + czas na moczenie śledzia

Składniki:
  • Ok. 100g śledzia a’la matjas
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • ½ jabłka
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 łyżka majonezu
Śledzia umieszczamy na 2h w wodzie, a później na 2h w mleku. Można umieścić go w mleku na całą noc. Ogórek, cebule i jabłko kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy ze śmietaną i majonezem. Śledzia kroimy w duże kawałki. Układamy na półmisku i polewamy przygotowaną śmietaną. Możemy podawać na stół : )



1 komentarz:

  1. bardzo ładnie podany :). Mimo, że nie jestem wielką fanką śledzia, to i tak bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly