Dzisiaj klasyk kuchni włoskiej, mianowicie pizza z
pieczarkami i szynką. Bardzo prosta w przygotowaniu i ekspresowa w upieczeniu.
Pychota!
Składniki:
Na Ciasto:
- 30 gr drożdży w 1/2 szklance wody, *
- 1 ½ szklanki mąki
- 3 łyżki oliwy
*na tą pizzę będziemy używać ciężkich składników farszu,
dlatego też należy dodać nieco więcej drożdży i oliwy niż normalnie
Sos:
- Łyżka oregano
- Łyżeczka bazylii
- Ok. 200g pieczarek
- Kilka plasterków ulubionej szynki
- Ok. 100g żółtego sera
- Oregano do posypania
- Łyżka masła
Przygotowanie ciasta: Drożdże
rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije
drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, oliwy i wodę z
drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco mąki, wykładamy
ciasto, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na jakieś 20
minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowanie sosu: W miseczce
umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano i bazylie,
intensywnie mieszamy.
Farsz: Pieczarki dokładnie
myjemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Pieczarki kroimy w paski i smażymy
na patelni. Możemy je lekko posolić. Szynkę kroimy w kawałki. Ciasto na pizzę
wałkujemy w okrąg na blacie podsypanym mąką. Układamy na blaszce posmarowanej
tłuszczem. Rozprowadzamy sos. Na to układamy pieczarki oraz szynkę. Posypujemy
żółtym serem oraz oregano. Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika na 220
stopni.
Domowej pizzy nigdy nie odmówię! ;)
OdpowiedzUsuńDomowa jest zawsze najlepsza. Bardzo mi pasuje zestaw składników :)
OdpowiedzUsuń