Dzisiaj przepis na pyszną tartą z wędzonym łososiem i
mozzarellą. Przepis niestety nie nasz autorski, a Pascala Brodnickiego. Tarta ta jest
szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna i sycąca. Naprawdę warto upiec tą
pyszność.
Ilość porcji: duża forma do tarty
Składniki:
- 150g łososia wędzonego
- 2 duże kulki mozzarelli
- 5 jajek
- 100ml śmietany 30%
- ½ puszki pomidorów w całości lub 2 pomidory
- Szczypiorek
- Łyżka masła
- Łyżka mąki
- Przyprawy: sól. pieprz
Na blacie rozsypujemy mąkę i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Formę do tarty smarujemy masłem. Przenosimy
ciasto na wałku do formy. Dokładnie dociskamy do brzegów i obcinamy nadmiar
ciasta. Kulki mozzarelli kroimy w paski. Na cieście francuskim układamy na
przemian plastry mozzarelli i kawałki wędzonego łososia w wachlarz. Następnie
siekamy szczypiorek i posypujemy tatrę. Z puszki wyciągamy dwa pomidory i
kroimy na kawałki, rozrzucamy na tarcie. W misce rozbijamy pięć jajek oraz
dolewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Uważamy na ilość
soli, gdyż łosoś wędzony jest słony. Wylewamy mieszankę na tarte. Zapiekamy w
piekarniku ustawionym na 180 stopni przez 20 minut. Jajka muszą się całkowicie
ściąć. Podajemy na ciepło. Smacznego :)
Malowniczo ułożyłyście składniki tej tarty, aż szkoda że po zalaniu masą jajeczną nie widać tego. Tarta na pewno była przepyszna. Gotowa wygląda wyjątkowo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuń