Obiad kuchni polskiej w zdrowszej wersji :) Zamiast
smażonego kotleta proponujemy delikatnie zawinąć go z warzywami w roladki i upiec w piekarniku. Pysznie, łatwo
i zdrowo. Jeśli ponadto podamy go z sałatką i frytkami z piekarnika otrzymamy
zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka
wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na
kilka kęsów.
Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia)
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- Kawałek białego pora
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- Klika plastrów szynki długodojrzewającej
- Kilka gałązek tymianku
- Oliwa
- Świeżo mielony pieprz i sól
Piersi z kurczaka oczyszczamy i
rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę,
sól i pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę z cytryny.
Do powstałej marynaty wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie nacieramy mięso i pozostawiamy
by przeniknęło przyprawami. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy oraz kroimy
w słupki. Białą część pora kroimy w
paseczki. Na każdym płacie mięsa
układamy z jednego końca warzywa, następnie zawijamy w roladkę. Każdy kawałek
obtaczamy szynką i zawijamy w folie aluminiową. Mięso umieszczamy w piekarniku na około 25
minut w temp 180 stopni. Mięso podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym lub
koperkowym.
Roladki wyglądają przepysznie. Na dodatek samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńPodobają mi się takie roladki. I jeszcze ten sosik:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na odchudzenie kurczaka :-)
OdpowiedzUsuńPięknie kolorowy i zdrowy ten kurczaczek....:))
OdpowiedzUsuń