wtorek, 18 marca 2014

Spaghetti z warzywnym sosem

Dzisiaj proponujemy pyszny, szybki warzywny sos do spaghetti. My lubimy go zajadać na ostro więc zawsze dorzucamy nieco chili lub ostrej papryki. Jednak dobór przypraw jest dowolny i każdy może skomponować swój ulubiony zestaw :)




Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 łodygi seler naciowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 1 szklanka zielonego groszku 
  • 60g startego żółtego sera
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano
  • Makaron spaghetti dla 4 osób 



Nastawiamy duży garnek z wodą oraz  doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy makaron. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach, podobnie robimy z korzeniem pietruszki. Selera naciowego kroimy w paski. Do zarumienionej cebuli dorzucamy seler, marchewkę oraz pietruszkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy pomidory i groszek oraz oregano z chili. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Jeśli powstało nam zbyt mało sosu to dodajemy nieco przecieru pomidorowego rozpuszczonego w wodzie. Makaron odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku. Dorzucamy przyrządzany sos i mieszamy całość. Podajemy na ciepło posypane serem. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Kocham spaghetti..... :))
    Zazwyczaj robię jednak mięsne ze względu na mięsożernego Małża.
    Takie warzywne właśnie na ostro myślę, że mogłoby przejść..... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywne jest super od czasu kiedy dziecię porzuciło jedzenie mięsa myślałam nad tym intensywnie i zgadzam się z Olką nawet mięsożerna męska część rodziny zadowoliła by się spaghetti wg tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly