Sezon na truskawki w pełni. W naszej kuchni również ich nie
brakuje i niemal codziennie zajadamy jakiś deser z ich udziałem. Dzisiaj bardzo
prosta, lekka wersja pysznego deseru z truskawkami. Szczególnie polecam
wszystkim (niezbyt cierpliwym) łasuchom:)
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut ( w tym 30 minut chłodzenia)
Składniki:
- 330ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- Ok. 14 truskawek
- Łyżka brązowego cukru
- Łyżeczka żelatyny
- Kilka kropli soku z limonki
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy i umieszczamy
w garnuszku. Dodajemy około 2 łyżki wody, brązowy cukier i sok z limonki.
Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i
dodajemy żelatynę. Mieszamy intensywnie, aby żelatyna się rozpuściła. Całość blenderujemy
i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Śmietankę kremówkę wraz z cukrem
pudrem ubijamy na sztywną pianę. Mus truskawkowy po ostudzeniu delikatnie
mieszamy, niezbyt dokładnie, ze śmietaną kremówką. Podajemy :) Jeśli nie
będziemy deseru jeść od razu to umieszczamy go w lodówce. Smacznego.
Mniam, cudowne letni deser :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie deserki :)
OdpowiedzUsuńmmmm.... zjadłabym ze smakiem! wspaniałe...
OdpowiedzUsuń