Póki trwa sezon na szparagi kolejna propozycja dania z tym
fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką
drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy.
Składniki:
Na ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki
- 10g drożdży
- 3 łyżki oliwy
- Szczypta soli
Na sos:
- Ketchup
- Oregano
- Bazylia
Na farsz:
- Kilka szparagów
- Dwie parówki
- Kulka mozzarelli
- Listki bazylii
Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz dodajemy 3 łyżki oliwy. Drożdże
rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłej wody. Dolewamy do ciasta mieszając widelcem.
Pamiętamy by drożdże nie rozpuszczać w zbyt ciepłej wodzie. Kiedy składniki się
połączą wysypujemy całość na blat i ugniatamy ciasto. Jednolite ciasto odkładamy do miski obsypanej mąką i
przykrywamy ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy uproszczoną wersję sosu do pizzy. Mieszamy w
miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy
pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Kroimy je na małe kawałki długości
około 2-3 centymetrów. Parówkę kroimy w kostkę. Ser w plasterki.
Wyrośnięte ciasto na pizzę wykładamy na blat i wałkujemy w
pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy szparagi. Rozsypujemy parówkę oraz
rozkładamy plastry mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni
na około 15 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy na pizzę kilka listków
bazylii.
Oj kusicie tą pizzą.... wygląda PYSZNIASTO:)))
OdpowiedzUsuńTak też smakuje :)
Usuń